zaterdag 14 juli 2007

Hersenschimmels Van Bernlof, Of: Demento Mori


Ik zat eens met een stel oude vrienden bij mij thuis. En toen konden we zelfs met z’n drieën niet op de naam komen van een schaker die lange tijd stukjes in de NRC had geschreven. Had, want ze hadden hem eruit gegooid. Iets met een dier, opperde iemand. Een dier, ja. Het begint met een R. Een dier met een R. Er is geen vooruitgang in het leven. Je bent gewoon weer terug bij PimPamPet!

Sosonko, zei iemand. Ja hoor! "De Sosonko komt tegenwoordig alleen nog in de Ngoro Ngoro van Zuid-Kenia voor." We kwamen op dat moment niet achter de naam van de schaker, hoe hard we ook nadachten. Iemand vond het nodig om op te merken dat er behoefte was aan Viagra voor het brein.

Wat de achteruitgang van mijn geheugen betreft was ik de laatste jaren al het nodige gewend. Overmatig drankgebruik had zeker een aantal broodnodige cellen gesloopt. Verder is er de natuurlijke verstoffing van de hersens die deel uitmaakt van het proces van veroudering. Beide dragen bij tot een dramatische achteruitgang van het directe Quiz-geheugen.

De laatste tijd komt daar nog iets zeer verontrustends bij: de dyslexie als herintreder. Hierdoor ziet ongecorrigeerde, getypte tekst er plotseling als een soort dronken Tsjechisch uit: ‘Kjik mara. Dta ebdeol ki nu’. Of Fins. De Finoegrische versloffing van de hersens. Ja, daar ben ik eh op afgestudeerd.

Ze hebben overigens vastgesteld dat de volgorde van de letters er voor het begrip helemaal niet toe doet, maar dan nog, je bent nu eenmaal als schrijver en als lezer gewend aan een bepaald nivo van ordelijke esthetiek. Ej wlit niet wten wta ki allmaal hbe gecorrigerd ni dze teskt. Het maakt typen tot een irritante bezigheid, die alleen verlicht wordt door de aanwezigheid van de automatische spellingscorrector.

Wat de hersens betreft was ik al lang overgegaan tot het beleid van twee in een cel. Misschien was de schaker wiens naam met een R begon en die een dier voorstelde al in een cel beland met Genna Sosonko, wiens naam we wel kenden. Misschien waren het helemaal geen vrienden. Misschien dat hij daarvan baalde dat hij daarom zijn vinger niet opstak, toen wij het over hem hadden. Hij was verongelijkt, hij had de laatste tijd teveel klappen gehad. Misschien lag het aan hem en niet aan ons. Toen dacht ik opeens aan kerst, waarom weet ik niet, en toen zei ik: Ree! Hans Ree! brulde iedereen. Natuurlijk! Hoe konden we dat vergeten?

Maar nu is dus dat typen erbij gekomen. Het is begonnen, mensen. Demento Mori. We weten waar het eindigt. Daar is een mooi boek over geschreven, het heet, eh … Hè, van die man, die, kom, die schrijver. Iets met een stad uit, hè kom, dat land waar die klok vandaan komt, hoe heet die klok? Iets met koek. Koekoeksklok, natuurlijk. Iets met een stad uit Zwitserland? Bern! Bernman? Ja, Bernman, maar dan met die groente. Witlof? Juist. Bernlof, ja. En het boek heet, het boek heet, hè, waarom kom ik er nu niet op? Iets met schimmel. Hersenschimmels! Hèhè! Hersenschimmels van Bernlof.

10 opmerkingen:

Flopke zei

Hersenschimmels, klinkt goed.
En weet je wat ik nu een mooi beeld vind? De Henk, van Michael Antonioni. Je weet wel, het staat in Venetië.

Pieter de Rijk zei

Ja, Flop, dat is zeker een mooi eh beeld. Ik weet alleen niet welk beeld. Maar ik kom er wel achter. Dit is een mooi nieuw breinspelletje!

Flopke zei

Ja, die grote witte Henk, zonder onderbroek.

Pieter de Rijk zei

Ja, ik dacht ook al direct aan Henk. Maar ik dacht dat Henk in Florence stond. Of zijn dat hersenchimmels? Plopke dacht dat overigens dat het over het Vrijheidsbeeld ging. Dat van Michel Antonioli.

Flopke zei

Berto Antolli (van de olijfolie) bedoel je? Ik wist niet dat hij beeldhouwer was.

Pieter de Rijk zei

Juist, Flop. Maar eh, die Henk, die staat dus in Florence, niet?

Flopke zei

Ja, ja, jij mag door naar de volgende ronde.
Cirkels in het graan van Saldema, nee, Bellinger, eh...

Anoniem zei

Jan Hein Donner schreef overigens zeer interessante stukjes in het NRC. Ze zijn in boekvorm uitgegeven.

Pieter de Rijk zei

Ja, ik herinner me dat nog uit een schimmig verleden. Ik heb ze toen wel gelezen. Het ging ook over zijn aftakeling, of niet? Weet je wat de titel van het boek is?

Anoniem zei

Voor het moment verwijs ik even naar de Wikipedia (summier stukje maar passend bij dit stukje over Hersenschimmels), gezien het feit dat ik grieperig en verkouden ben en morgenochtend vroeg op moet.

Ik zal eens enkele prachtige citaten van Jan Hein debiteren en een stukje over hem schrijven. Mijn opa heette trouwens ook Hein. En ik heb eens simultaan tegen Jan Hein geschaakt en gaf na drie zetten als een waarderend heer op (heb nog briefje met handtekening).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Hein_Donner