donderdag 12 juli 2007

Mediteren: Mentaal Flossen Voor Post-Gereformeerden


Een beeldje van de Heer Boeddha, uit de erfenis van mijn oom. Een Ikea-tafeltje, dat Henny voor me heeft afgemaakt. Omdat ik bij het in elkaar zetten van die Zweedse plankjes van geperst smurfensnot altijd zo begin te schuimbekken dat ik ze met een sloophamer te lijf wil gaan. Een plantachtige bloem van Albert Heyn. Bloemachtige plant mag ook. Kwam compleet met vaas. Vier euro aftrek voor Bonuspunten.

Goed, ik denk niet dat het hier gaat gebeuren. Het wonder van de bodhi-boom, waaronder Boeddha de verlichting bereikte. Maar ik ga vandaag weer eens mediteren, jawel. Een week ver in mijn vakantie, werd ik vanochtend wakker met -ja, niet eens met het verlangen om te gaan ‘zitten’. Maar ik dacht er aan, en opeens zat ik er.

Ogen geloken. Zodat de lenzen optimaal kunnen vastkoeken. Voeten gevouwen. Alleen zo bereiken de achillespezen en de dijbeenspieren een maximale spanning. Blik ontspannen circa 30 cm meter voor je op de grond. Je ziet nu perfect dat hier drie maanden niet is gestofzuigd. Dan gewoon de ademhaling tellen. Beginnen bij 1 en dan tot 10. Langzaam komt het denken tot stilstand.

Nou, niet helemaal. Ik dacht aan drie dingen, waar ik normaal niet vaak aan denk: lenzen, stofzuigerzakken en mijn leven als puinhoop. En dat was nog maar het begin van de gedachtenvloed. Hoe meer de sluis wordt dichtgedraaid, hoe geweldadiger het water zich naar buiten perst. Maar ik heb dit vaker gedaan. Ja, lach maar ondoorgrondelijke Heer goudstralende Boeddha. Met je makkelijke vouwbeentjes. Ja, jij staat daar nu wel, maar het had ook best een christelijk heiligenportretje kunnen zijn, denk ik. In wezen heeft het minder met godsdienstigheid of filosofie te maken als wel met geestelijke hygiëne. Mediteren is gedachtenflossen voor post-gereformeerden.

Ik heb dus 10 minuten geflost. Waarvan ik er vijf naar de eierwekker naast me heb gekeken. Okay, ik ben ironisch. Maar ik ben niet gek. Ik weet heel goed waarom ik dit doe. Waarom ik vanavond weer ga zitten. Het is een eierwekkeralarm voor oude gewoonten, waarvan wij weten dat ze werken. Het effect blijft de hele dag bij je. Het wekt goede herinneringen. Een oktoberavond, jaren geleden al. Ik zat op deze zelfde mat en luisterde naar de wind in de bomen, het zachte tikken van de centrale verwarming. De ijskast sloeg af. Ik dacht: Nu kan ik niets beters doen voor mijzelf dan hier te blijven zitten. En dat was ook zo.

Toen ik net klaar was, ging de telefoon. Het was de opticien: mijn nieuwe lenzen waren gearriveerd. Mediteren helpt. Echt. I can see clearly now!

7 opmerkingen:

Flopke zei

Misschien heb ik dat wel tegen sektes. Als men flost, moet er wel iets tussen de tanden zitten.

Marina zei

Die lenzen, komen die In Plaats Van??

Pieter de Rijk zei

Eh, nee. Ik blijf mijn bril houden. Maar sporten is lekker zonder. En ook andere dingen.

informio zei

Vooral als je meditatie vol blijft houden heb je er heel veel aan. Maar doordat iedereen druk druk druk is, is dat niet altijd even makkelijk.

Pieter de Rijk zei

Dank je wel, informio. Een mooie reminder. Ik zal het niet vergeten.

Anoniem zei

I will not concur on it. I over polite post. Specially the appellation attracted me to review the intact story.

Anoniem zei

Genial dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.