woensdag 26 september 2007

Niet Te Peilen! (2)

Laatst had ik het over de idiote peilingen waarmee wij elke dag om de oren worden geslagen. Het dolst was: Verdonk kreeg van de Hond 27 zetels en van NSS maar 5. In mijn eigen termen: er zijn dus maar liefst 22 klapstoelen kwijt! Hoe kan dat? Nou, zo. En dan beginnen ze een partij te lullen over hoe ze meten en dat uit peilingen is gebleken dat hun peilingen het beste zijn en die van de concurrent het slechts. Maar dat willen wij niet. Wij willen niet meer dat wie dan ook gepeild wordt. Maurice de Hond, haal je vinger uit mijn kont!

Maar voorlopig gaan ze rustig door. Pans, een van de twee kanididaten voor het Utrechts burgermeesterschap heeft zelf (!) door NSS een peiling laten uitvoeren. Wat bleek? De overgrote meerderheid van de Utrechtse bevolking voelt niets voor een referendum met twee kandidaten van 1 en dezelfde partij. Er moest keuze komen, zei Pans op grond van die peilingen. (Dat had je echt niet van tevoren kunnnen bedenken via een soort peiling in je eigen Panshoofd?!). Diezelfde avond zat hij wel mooi bij ´Pauw en Witteman.´

Ja, inderdaad heeft dat Utrechtse referendum wel iets raars. Ik was ook al niet van plan te gaan stemmen. Het is een beetje: 'Albanie moet nog wennen aan democratie.' Of die slogan van de Brilmij in de jaren zestig: "En daar komt nog bij: de keuze is vrij." Niet alleen kon je toen voor het eerst kiezen uit twee brillen. Nee, de keuze was ook nog vrij! Het moest niet veel gekker worden. Maar het werd wel gekker.

Maar nu het eenmaal zo is moet Aleid Wolfson, kandidaat nummer twee, ook maar een peiling laten uitvoeren. Door Maurice de Hond. En wat blijkt? De Utrechtse bevolking is wel gek op het referendum en vooral op Aleid Wolfson. Maar als er een derde kandidaat zou zijn, Maurice de Hond bijvoorbeeld, dan zou de meerderheid op de derde kandidaat stemmen. En als Rita Verdonk meedeed bij het burgermeestersreferendum zou ze wel vijftig zetels halen. Corrigeer: klapstoelen.

Maar als de politieke peilingen nu maar de enige waren. Nee, je hebt allerlei soorten peilingen. Op een willekeurige dag als maandag lees ik berichten als: "Kwart jongeren overweegt emigratie". "Twee derde bevolking vindt dat Wilders bedreigingen aan zichzelf te danken heeft." "Helft PvdA'ers: Kiezersbedrog." Maar nooit eens: "80 % baalt van peilingen."

Dit is het nieuws: peilingen, half-wetenschappelijke lulonderzoekjes ("Chocola maakt impotent"), roddeltjes ("Ex Jack Spijkerman opnieuw zwanger van Alkmaarse homo-makelaar"), rumoertjes ("Jack Spijkerman at teveel chocola") en You Tube-filmpjes (Telegraaf vandaag!) Trek daar nog eens de speculaties af van het type "The Guardian zei dat The Sun meldde dat Marco van Basten door The Mail wordt genoemd als opvolger van Jose Mourinho bij Chelsea." En je houdt helemaal niks substantieels over.

De McDonaldisering van het nieuws. Je krijgt niks goeds binnen, je wordt lui en dik en je wilt er steeds meer van. Maar nu ga ik worteltjes eten. Rrrronde worteltjes! Die schijnen volgens bepaalde onderzoeken heel goed te zijn. Ze geven kleur en glans aan je haar, doen je IQ stijgen en je valt er nog van af ook! Let maar op de statistieken.

4 opmerkingen:

siske zei

Gister hoorde ik in de trein een stel iets voorlezen uit Spits of Metro: 8% van de mannen doucht graag samen, tegen maar 2% van de vrouwen. Onduidelijk bleef of bedoeld werd: gemengd of ongemengd, en om hoeveel deelnemers het dan zou gaan. Toch een leuk weetje, vind ik! En als ze dat nou volgende maand weer peilen, kunnen we zien of er ook een trend te bespeuren valt.

Pieter de Rijk zei

Ja, en wist jij dat 13 procent van de Belgen de mobiele telefoon beantwoordt als die gaat tijdens de seks? Dat is toch een leuk weetje. Misschien moet ik me niet verzetten. Gewoon een nieuwe rubriek starten waarin ik weetjes verzamel.

Flopke zei

En die peilingen over ziekte en psychisch ongemak dan? Ik geloof dat 30% van de vrouwen ooit seksueel misbruikt is, 50% van de bevolking is afgebrand, 60% zal ooit een depressieve episode doormaken en 70% van de kantoorwerkers lijdt aan RSI (hoewel dat volgens andere peilingen niet bestaat). Daarbij komen alle splinteraandoeningen als angststoornissen (30%), middelenmisbruik (35%) en een of andere persoonlijkheidsstoornis (ongeveer 15%). Nou goed, de precieze aantallen verschillen nog wel eens, maar een ding staat vast: wie dit leest is gek.

Pieter de Rijk zei

Dank je, Flop, voor de aanvullende informatie. Hieruit blijkt dat het allemaal nog veel erger is dan ik dacht. Voor nog ergere informatie houd ik me aanbevolen.