vrijdag 21 september 2007

Berliner Buecherstreit Vorzeitig Beendet!

Rechts Der DaPiet, links Die DaPlien. ('Ist es die da die mit'm dicken pulli an mann/ nein es ist die frau die freitags nicht kann" - 'Die Fantastischen Vier', 1992). En dan hebben we DaMiniPlien er nog op gezet, die extra sip lijkt te kijken.

De voornaamste oorzaak van de ongelijke strijd was het volledig ontbreken van Engelse boeken in Berlijn. De Duitsers rijden niet alleen graag in hun eigen auto's; ze rijden ook het liefst in hun eigen taal. Jammer voor DieDaPlien. Maar het is natuurlijk nooit te laat je Duits op te halen.

Maar misschien is het niet de taal maar de cultuur die niet helemaal matched met DieDaPlien. Ze is een verstokte Anglo-Americanofiel. Ze is te helder, te nuchter voor de taal van het ruisend woud, het borrelend bloed en de beklimopte Ruinenlust. De romantische, herfstige maneschijnziel van DerDaPiet echter ontvlamt als een gasbriket aan het zware Duitse wezen.

Zo roeide hij vandaag met Boecklin naar het dodeneiland en zou het liefst daar onder de cypressen zijn gebleven. Hij voelde zich de eenzame monnik aan de zee op het schilderij van Caspar David Friedrich. Zuchtte bij diens 'Klosterfriedhof im Schnee'.

Ach, dit was alweer de laatste avond. Daar werden Plientje en ik een beetje treurig van. Toch: wij waren gelukkig vandaag, vrienden, vriendinnen. Het was goed dat wij dat beseften.

En het is mooi hoor dat je dan zo'n Berlijnse Boekenprijs wint. Maar het is allemaal maar zo relatief mensen!

5 opmerkingen:

marina zei

Je gewicht, DaPiet!

Pieter de Rijk zei

Ik heb het allemaal weer thuis gekregen. En het past ook allemaal nog in de boekenkast. Denk ik.

marina zei

Neen DaPiet, ik heb het over je vital statistics...

Pieter de Rijk zei

Excusez! Ja, iemand heeft het dus gemerkt. Ik hoopte in Berlijn te zijn afgevallen gezien de wandelingen van plus twee uur per dag en museumschuifelen nog excluis. Maar nee, de taartjes en het vele eten buiten de deur eisten hun tol. Ik moet er weer opnieuw tegen aan. O, tijd der ronde wortelen! Hoe haat ik U met al mijn gewicht.

siske zei

Ja, zie je, ik dacht al dat de pientere Marina het over de vital statistics had, en niet over de boeken! Dr Phil zegt dat accountability de sleutel tot succes is.