maandag 6 augustus 2007

Zeg, Ik Hoorde Dat De Zon Bij Jullie Scheen...

Natuurlijk waren er altijd al mensen, die tegen mij zeiden: 'Jij moet geen boeken kopen, jij moet boekenkasten kopen.' En natuurlijk hadden zij gelijk. Nadat ik vorig jaar flink had opgeruimd, groeide het toch weer dicht. 'Wat is het toch donker hier!' Maar ja, DaPiets favoriete motto is nog altijd: 'Doe niet vandaag, wat je ook morgen kunt doen.' Al begon het hem de laatste jaren wel op te vallen, dat morgen de neiging had steeds verder de toekomst in te schuiven. Het is trouwens sowieso moeilijk om greep op de wegvliedende tijd te krijgen. De enige manier waarop me dat eigenlijk lukte was door te zeggen: 'Er zal nooit meer een augustus zijn dat je 48 bent.' O, eh, nou...

Maar dat was blijkbaar niet voldoende om boekenkasten te gaan kopen en mijn huis op orde te brengen. Nu heb ik ook geen auto. En mijn buurman heeft ook geen auto. Het Iraanse spreekwoord dat ik van mijn ex-buurman Ali Rezvani leerde, luidde: 'Een buurman zonder auto, is geen buurman.' Een ex-buurman met auto telt helaas ook niet.

Maar: ik heb een vriendin (heb -dat mag je tegenwoordig weer zeggen; niet om enige ideologische reden, maar puur uit vermoeidheid met de jaren zeventig) en die heeft een auto. Een C5 nog wel. Ze is van het type 'gewoon doen!' Dus gingen we gisteren naar de Ikea. En vanavond staan deze boeken in de kast! Dat zal best wel wennen zijn.

7 opmerkingen:

Willem zei

Ho ho Dapiet, eerst nog monteren! Ikea-kasten! We zullen zien!

Pieter de Rijk zei

Indeed, Willemus. Maar alles ging vrij goed. 1 plankje desintegreerde een beetje, maar alles staat nu.

willem zei

Zeer goed Piet, zeer goed. Nu de boeken plaatsen. Heb je een systeem?

Pieter de Rijk zei

Nee, niet echt een systeem. Behalve dit: ik plaats boeken op grootte naast elkaar, zodat een rij rustig oogt. Maar niet op thema of op schrijver. Een beetje rommelig moet het blijven, anders voel ik me er niet lekker bij.

willem zei

Rustig, maar toch een beetje rommelig, dat is wel wat. Nu kan het Grote Lezen een aanvang nemen.

René zei

Het is donker omdat je een donker huis wilde, en dat heb je. Met bomen en struikgewas, struwelen en...

Pieter de Rijk zei

...en aso's en gekken? Want dat schijnt de opzet van Lunetten te zijn: om de gek in de wijk te plaatsen, midden tussen de anderen. Ik voel hier elke dag dat lollige zilverstickertje van de jaren zeventig, waarop je jezelf kon zien als in een lachspiegel. Er stond op: 'Ooit een normaal mens gezien?' Als een gek je ruit ingooit, zoals bij mij gebeurde, trek je de grens toch wat strakker. Aso's zijn er ook genoeg hier. Met een beetje zomerweer kun je niet buiten zitten. Tenzij je van Frans Bauer en Celine Dion houdt. Van mij mag het dus weer gaan regenen.