maandag 6 augustus 2007

De Laatste Lege Wand...

Is nu ook voorzien van een boekenkast. De laatste lege wand bevond zich in mijn slaapkamer. Ook wie Feng Shui niet helemaal komt aanvliegen begrijpt dat daar rust moet heersen. Geen bloemen, geen toespraken, geen zaken die raken aan werk, geen rommel. Deze boekenkast van -ik herhaal het met graagte: geperst Zweeds smurfensnot, zal een evenwichtige stemming niet ten goede komen. Dat weet ik ook wel. De uiterst venijnige reuk van die plankjes alleen al is in staat je chi levenslang te blokkeren. Toen ik die inademde voelde ik direct Morpheus's machtige armen verschompelen tot Softenon-grijpertjes.

Maar ja, de Heer Feng Sjoewie heeft makkelijk praten, hij had geen boeken. Ik heb het even opgezocht: Feng Shui is uit de tijd van de Han-dynastie (grofweg 200 voor- 200 na Christus) en de eerste Chinese blokboeken dateren van ongeveer 770 na Christus. (Toegegeven: een stuk eerder is dan wij boeken hadden).

Nou ja, het was niet echt een discussie: de laatste lege wand moest wijken. Nu kan ik eindelijk al echt al mijn boeken kwijt. Hoewel ik het ook van de andere kant had kunnen benaderen. Weggooien. Radicaal zijn. Maar dat ik niet. Niet met boeken.

Sommige boeken hadden er eigenlijk niet eens in mogen komen, dat besef ik wel. Zo tekende DaSuckerPiet in op een serie van de ECI: 'De wereld van het onverklaarbare.' Na een jaar blijkt het meest onverklaarbare verschijnsel die boeken zelf te betreffen, want ze blijven maar komen. Ik kan ze niet stoppen! Vorige week kreeg ik alweer het 12e deel: "Bovennatuurlijke verschijnselen van de 20e eeuw." Plaatje van een UFO er op. (Nazi's? Geheime Wapens?). Nostradamus voorspelde Ikea in 1550 al een grote toekomst.


13 opmerkingen:

victor emanuel zei

Da Piet, je had die andere ECI-serie moeten kiezen: 'Het onverklaarbare van de wereld'. Ook die reeks is eindeloos, maar ze gaat teminste ergens over.

Marloes zei

Ik denk toch dat je af en toe eens wat boeken moet wegdoen..*slik* Als je zo doorgaat ben ik bang dat je eerdaags verzwolgen wordt door al dat leesvoer. Of verhuizen, dat kan ook...

Pieter de Rijk zei

Ja, da's een mooie Vic. Ik zal beter opletten.

Pieter de Rijk zei

Je brengt me op een idee, Marloes. Arnhem is erg mooi. Heuvelachtig. Mooie parken. Ik had eens een vriendin die daar woonde. En vorig jaar heb ik er in de herfst gewandeld, dwz helemaal eromheen. Huizen betaalbaarder dan in Utrecht waarschijnlijk. Utrecht en Amsterdam zijn geloof ik het allerduurst.

Pieter de Rijk zei

Maar weggooien...ik weet het niet. Ik heb nu met veel moeite een klein stapeltje geselcteerd dat weg mag. 'De ontwikkeling van de landbouw in de DDR na 1955.' Dat soort boeken. En zelfs daar heb ik moeite mee. Maar misschien werkt het zo. Klein beginnen. Cursus boeken weggooien. Cursus ouwe rommel weggooien. Kranten gooi ik wel weg nu, en tijdschriften en dat is toch aanstekelijk. Je gaat met een andere blik kijken. In een boek las ik: pak oude spullen in een doos; zet er een datum op; is de doos na een jaar nog dicht: in z'n geheel wegdonderen. Dat is het wel.

Marloes zei

Niet weggooien, aanbieden aan de hoogste bieder bij bol of bij marktplaats of anders inleveren bij de Slegte, weggooien doe je met afval.

Pieter de Rijk zei

Ja, nee, ik bedoelde weg-doen. Boeken naar een boekenasyl brengen.

marinalog zei

ik probeer nu als richtlijn te hanteren: als het op internet te vinden is, mag het weg.
(Handwerken: De Kruissteek dl I, II en III, inclusief de losbladige appendix over nut en noodzaak van het rijgen; voorheen een bijbel die in geen enkele boekenkast mocht ontbreken, maar nu google je 't zo bij elkaar: weg ermee!)

Flopke zei

Dat heb ik zelf een beetje met 'Slagen als leidinggevende' en 'Werken met WP 5.1'. Ik denk er hard over deze boeken weg te gooien.

boudewijn h. zei

Flopke, WP 5.1 mag je dan achter je laten, maar volgens mij ben jij voorlopig nog heel erg zuinig op het prachtige standaardwerk 'Wat maakt het verschil'

Pieter de Rijk zei

Ik kom er sowieso achter dat in bepaalde gevallen boeken onvolledig en langzaam zijn. 'Woorden tellen' in Word 2007 viel in het speciaal aangeschafte boekje nergens te vinden. Op internet binnen vijf seconden. Kan weg, dat boekje. Dus dat betreft eens met Marina. Maar ja, de voel van een boek, de loek, de smel...En sommige boeken krijgen natuurlijk een geheel eigen karakter naarmate ze je langer begeleiden, zoals 'Slagen als leidinggevende.' Ik weet niet waarom je het ooit gekocht hebt, Flop (of heb je het gekregen?), maar ik zou het hu niet meer weggooien, even min als WP 5.1. Ach, goede oude WP-tijden!

Flopke zei

Ooooooh, die moet ik even rechtzetten. Slagen als leidinggevende heb ik nooit gekocht, maar als recensie-exemplaar gekregen. De recensie is er nooit gekomen, ik werd opeens zo moedeloos.

Pieter de Rijk zei

Goed zo, Flop, ontken het maar. Maakt het alleen maar erger. 'Mein Kampf", Piet? 'Eh ja, een recensie-exemplaar.' Iemand anders nog boeken in huis waar-ie liever niet mee gezien wordt?