donderdag 9 augustus 2007

Huis-Tuin-En-Keuken Filosofie...

De operatie om alle boeken in mijn huis een plekje te geven is bijna afgerond. Deze titels staren me nu aan wanneer ik in bed lig. Zoals gezegd: niet helemaal Feng S., maar mij bevalt het wel, ik vind het altijd goed gezelschap, boeken.

Mooie bijkomstigheid van het verplaatsen van al die boeken was dat mijn huis weer te voorschijn kwam. Evenals mijn tuin. Nou ja, mooi? Ik moest aan de slag! Nu men DaPiet iets beter kent, zal niet verbazen wat er vervolgens gebeurde. Eenmaal ontwaakt, na jaren van stoffig Oblomovisme, is hij opeens niet meer te stuiten en moet alles nieuw worden. Dus werd er stofgezogen.

Niet met een gewone stofzuiger, nee met een nieuwe zakloze Philips Dustsucker Deluxe (2200 watt, roestvrijstalen telescoopstokken, rubberen wielen, uitwasbaar HEPA12 filter, geïntegreerde iPod docking station). Het ding bulderde als een opstijgende 747 en ontwikkelde zoveel zuigkracht dat de tapijtegels omhoog kwamen. Je moest hem als een pitbull toespreken: af! Anders trok hij de gordijnen van de rails. Spinnen vaporiseerden in zijn afterburner.

Vervolgens werden manshoge stapels kranten en tijdschriften weggekart naar de papiercontainer. Er werden zelfs gordijnen vervangen. En, en, en. Ik zal hier verder niet te diep op ingaan, behalve dan dat er bolchrysant in mijn Japanse egeltuin (eufemisme voor: totaalverwaarloosde rotzooituin) staat en aan de douchewand een zeepje met magneet is geplaatst.

En dan hebben we het hopelijk weer gehad voor deze eeuw. Want je komt gewoon niet meer aan lezen toe! En als je leest, ben je weg, je let niet meer op je omgeving, dat is juist het lekkere ervan. Wie zoveel 'elders' is bewijst zichzelf nauwelijks een dienst met zo'n blinkend Mien Dobbelsteen-paleis.

Behalve dan -dat zie ik wel- dat het een teken is aan jezelf en aan de wereld, van cultuur! Cultuur komt van het Latijnse colere! (Heb ik mijn huis en tuin zo verwaarloosd?!). Hetgeen bewerken van de akker betekent. Cultuur is orde aanbrengen in de chaos. Chaos is een Grieks woord dat staat voor de aanvankelijke staat van het universum, omgevormde materie, de oneindige ruimte maar ook voor de afgrond, de duisternis, de onderwereld, de dood. Om het in 1 woord uit te drukken: de tuin van Piet. Voor de komst van de bolchrysant.

Eh. Nou ja, dat schoonmaken is misschien toch niet goed voor je. niet goed is voor je. Zie je nou wel? Ik ben de Mien Dobbelsteen van de filosofie geworden. Ik zit te kwaken als een gekgeworden WC-eend. Maar ik heb eindelijk eens een lege plank. Tot 30 augustus. Want dan begint in Utrecht het vierdaagse boekenfestijn. Komt allen!

10 opmerkingen:

willem zei

Colere Piet, mooi plaatje die kast. Op welke plank staat de cyclus De tandeloze tijd?

Marloes zei

Ze staan toch op zijn minst op alfabetische volgorde? Dat maakt het allemaal meteen iets Feng Shuierig..:)

marina zei

Dat wordt in september weer Oblomoviaans op de kachel slapen.

Pieter de Rijk zei

In ieder geval 1 deel van de Tandeloze Tijd, 'Adocaat van de hanen' staat hier, Willemus -ergens!

Pieter de Rijk zei

Nee, Marloes, alfabetische volgorde doe ik niet aan. Rangschikken op thema is ook niets voor mij. Ik rangschik de boeken op grootte. Zo krijg je een rustige lijn. Na een tijdje weet je toch wel ongeveer waar ze staan. Die plek 'zie je' -ergens in je hoofd. Het houdt je hersens actief.

Pieter de Rijk zei

O ja, heerlijk, gewoon weer lekker op de kachel slapen! Was het alvast maar weer september.

willem zei

Maar DaPiet: Advocaat van de hanen is deel 4 van Dtt! Waarschijnlijk bedoel je: 'het enigste deel van de cyclus dat ik heb staat in elk geval ook in mijn kast. Terzijde: gaat veellezen niet ten koste van de nauwkeurigheid? Dat kost je op den duur nog je boekhouderslicentie man!

Pieter de Rijk zei

Willemus, ik zei: 1 deel, niet deel 1. Maar deel 1 heb ik wel gelezen. Was het niet 'Gevallen Ouders', 'Vallende Ouders'? Nauwkeurig ben ik nooit geweest, en nu is het te laat.

willem zei

Het is nooit te laat DaPiet. Ondertussen heb ik mìjn boekhouderslicentie wel mooi verloren: 1 deel in plaats van deel 1. Een schande eerste klas.

Pieter de Rijk zei

Het gebeurt de besten, Willem :-)