dinsdag 28 augustus 2007

Athlete Of The Day: Yelena Isinbayeva

Kan ik er als sportliefhebber wat aan doen, dat sport steeds meer op een peepshow gaat lijken? Nee. Gelukkig. En daar gaat het ook niet om bij het WK atletiek in Osaka.

Maar daar is ze weer! Yelena Isinbayeva. 65 kilo, 1.74 meter groot, geboren in Volgograd op 3 juni 1982, en sinds jaar en dag met afstand de beste. Polstokhoogspringen: een van de moeilijkste disciplines in de atletiek. Onder andere snelheid, techniek, sprongkracht, zelfvertrouwen, sterke psychologie zijn vereist. De coördinatie om de drie fases (inzet van de stok, sprong, afwikkeling over de lat) te combineren is menigeen teveel. Temidden van de door de discipline uitgeselecteerde nijlpaarden, soepkippen, skeletten en glenbuterolstieren vallen de polstokhoogspringers op door hun gebalanceerde lichaamsontwikkeling.

Isinbayeva combineert de lenigheid en subtiliteit van een turnster (dat wilde ze vroeger ook het liefst worden, maar ze was te lang) met de explosiviteit van een sprintster (let op de handstand pushup!). Maar Isinbayeva is nog meer. Mooi op z'n Russisch, dat wil zeggen wildmooi, met hier en daar een klein oneffenheidje, een trucje van de natuur om te zeggen: perfectie verveelt. Supervrouwelijk op een manier die je niet vaak meer ziet, namelijk bevallig (wat hier nogal eens verward wordt met hoerigheid). En een beetje gek: ze prevelt rare woorden voor ze springt; ze loopt naar de camera en beweegt dan haar rechterwenkbrauw op en neer, onafhankelijkheid van haar linker. Een beetje diva-achtig, ze weet waar de camera is, maar alles op een speelse manier.

DaPiet is in ieder geval fan van haar. En sluit af. Voor mensen gaan denken dat atletiek een soort peepshow is. (En P.: Ik ben nog steeds superverliefd op je! En Y. is mijn type helemaal niet!).

3 opmerkingen:

P. zei

Dank voor het naschrift, Pjotr

Russische kussen,
Slotskaja

Pieter de Rijk zei

Natoerlik, Slotskaja. Natoerlik. Russisch kuss teroeg.

Pjotr.

willem zei

Fan of the day: DaPiet