woensdag 29 augustus 2007

Is It A Man, Is It A Woman?

Nee, het is Jarmila Kratochvílová. Ik zag haar naam in beeld bij de finale als houdster (nog steeds!) van het weredlrecord op de 800 meter: 1.53.28. 24 jaar geleden! De arme Jarmila moet echt afgestampt vol hebben gezeten en, om eerlijk te zijn, wij zagen dat al. Door de Duitse commentator steevast aangeduid als 'Das Muskelpaket aus der Tsjechoslowakei'. En dat was nog een vrij vleiende benaming. En dan zat er ook nog zo'n weinig vrouwelijke kop op. Arme Jarmila. Dat Isinbayeva (zie hieronder) iets gebruikt, zouden we niet snel geloven. Vliegen slaan we dood met een krant, vlinders begeleiden we omzichtig naar buiten.

Toch, als ze het allemaal doen, doping nemen, dan ben ik er niet tegen. Dan is er ook geen onsportief voordeel. (Behalve dan het onsportieve voordeel van de erfelijke aanleg). Nog steeds de mooiste 100 meter die ik zag: Ben Johnson tijdens de Olympische Spelen te Seoul van 1988 die na het pistoolschot als een dragstar van de grond komt, vooruitvliegt om nooit meer achterhaald te worden. Wereldrecord: 9.79. Hier deze ongelooflijke race nog een keer. De afloop is bekend: hij werd op doping betrapt en van de Spelen verjaagd.

Wat de meeste mensen vergeten: In 2003 gaf Carl Lewis toe drie maal positief getest te zijn op het gebruik van verboden middelen tijdens de Amerikaanse Olympische selectiewedstrijden in 1988. Volgens de regels had hij hierdoor niet mogen deelnemen aan de Spelen in Seoul. Maar daar paradeerde hij wel met het goud rond. En zei met zijn allerchristelijkelijkste smoel dat hij clean was. Bah! Dan liever een eerlijk, rondborstig stanozolol-lichaam.

Maar dat record van Kratochvilova wordt zonder doping niet meer verbeterd. Dat is wel jammer voor de sport. Daarom moeten dopingrecords verwijderd worden uit de boeken. Of twee lijsten aanleggen: 1 met, 1 zonder dope.

Geen opmerkingen: