woensdag 20 juni 2007

De Nieuwste Media: Me Tarzan, You Tube


Nee, de verhoudingen zijn al omgekeerd. You Old Tube, Me New Tube. Het mag begonnen zijn als een kijkkast van pisflauwe homevideos en lamme knutselporno, nu beven de traditonele media voor 'You Tube.' Langzame dinosaurussen lijken het opeens, omgeven door venijnig bijtende beestjes die uit het niets op lijken te duiken. Maar ik ben al even radeloos als de omroepbaas, die maandag zijn kantoor binnenkomt en roept: 'Wie is Paul Potts? Wie is Esmee Denters? Waar komen ze in godsnaam allemaal vandaan?' De geschreven media kunnen niet anders dan schaapachtig volgen. Ik zag De Telegraaf-site maandag voor opnames van Paul Potts van maandag al doorlinken naar You Tube. ('Ja, nu zeg je die naam alweer! Wie is Paul Potts!?') In de NRC stond pas een reportage over Esmee Denters. Wie? O, een meisje van 19 uit Oosterbeek van wie de video's op You Tube eind februari 2007 al 8,5 miljoen maal bekeken waren. En die afgelopen weekeinde in de Arena in het voorprogramma van Justin Timberlake stond. En die een soapserie in de VS krijgt. O, die! Ik wist het ook niet en het is ook niet heel belangrijk in vergelijking met de eeuwigheid, maar: Jouw TV, hadden we dat niet eerder kunnen bedenken? Ik had wel altijd al een beetje het idee dat de futuristische perspectieven zich maar langzaam ontrolden. Wat is nou 35 zenders? I want them all! En dan die kabelaanbieders. Casema, UPC, noem ze maar op: voormalige stalinistische mantelorganisaties die zich middels een miljoenen verslindende nieuwe huisstijl als klantvriendelijk trachten te profileren. Maar probeer ze maar eens te bellen. Urenlang ben je aan Nazi-beul Richard Clayderman overgeleverd, terwijl de KPN-meter tikt. 'Al onze medewerkers zijn in gesprek.' Ja, met elkaar zeker! 'Ik zie hier een hiaat van een jaar in uw CV.' 'Ja, toen probeerde ik mijn Casema-abonnement op te zeggen.' En wat iedereen wel eens overkomt: 35 netten, en dan nog is er niks. You Tube zegt: zoek het lekker zelf uit. Op tv-baaldag zondag eindelijk eens langs bij You Tube. Ingetypt, en gevonden: uitgebreide interviews met Martin Amis en Richard Dawkins, hoogtepunten van favoriete van BBC-programma's, live-opnamen van Neil Young en J.J. Cale die ik nog nooit gezien had, een verbijsterende free running clip van een jongen ergens in Rusland -and much much more. Dan ga je toch niet als een kwijlende hond zitten wachten bij die oude tv-bak. Omdat het pc-scherm wel kleiner is, dacht ik meer dan ooit aan een apparaat dat pc en tv zou integreren. Misschien heb je een stoel nodig met geintegreerde muis en toetsenbord. Maar dat moet te regelen zijn. Het verklaarde doel van de oprichters van You Tube (video onderaan de pagina) is de service op elk scherm te krijgen: 'to take it from the pc to the living room and the mobile phone.' I'm ready! Let the future finally begin. God damn it now!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldig leuk stukkie, DaPiet! Hardop - en dan bedoel ik echt hardop - gelachen om het gat in het cv door opzeggen van het kabelabonnement. En dan die vital statistics: ben ik ook blij mee. Wordt de nieuwe Twitter, voorspel ik je. What are you doing: boooring. What is your weight: yes! Sta gauw op om een nieuw episode te maken. Can't weight!

Writegirl

Unknown zei

Hee Pieter!

Leuke blog. Over Youtube gesproken: Verwijl experimenteert nu ook met een Youtube kanaal. De testversie is hier te vinden: www.youtube.com/metamind16

Pieter de Rijk zei

Ha Raoul!

Geinig, jullie kanaal! En de site is al zo mooi.

Pieter.