vrijdag 25 juli 2008

Obama In Berlijn (2)


Het had sfeer en uiterlijk van een popconcert. Hier waren fans. Fans van Obama. Het stuk weg heet ook Fanmeile. Fans eerst, niet burgers? Zoals de Berlijners die naar Kennedy kwamen luisteren wel eerst burgers waren. (Maar dat waren andere tijden.) We lieten in ieder geval en zoals altijd weer veel plastic achter.

Maar het was ook uplifting geweest. Obama kwam over als 'President of the World'. Hij sloeg ook haast geen globaal probleem over: Darfur, Zimbabwe, Aids, climate change, oorlogsmisdaden, Amerikaanse martelingen. Een president van de wereld, zoiets als je wel eens in SF-films ziet. Daar is dan vaak een zwarte man -of zelfs vrouw- leider van de Confederatie. Krachtige leider van een soort VN met ballen. (Daarom heet dit genre SF).

Het was een optimistisch kijkje in de toekomst. Obama inspireert. Bild had niet voor niets alle Duitse politici koffiebruin gemaakt en van een kroeskruintje voorzien. 'Angela Omerkel' voorop. Geef ons de vreugde in de politiek terug! Riep het rechtse blad. Voor het eerst was ik het met Bild eens. Obama slecht muren.

Overigens is Obama nog geen president. Hij heeft 6 % voorsprong op McCain. Volgens Fox had zijn tournee geen wijziging in die cijfers opgeleverd. Zo populair zijn in Europa kan in de VS zelfs een nadeel zijn. En Obama is intelligent. Ook niet per se een aanbeveling in de ogen veel kiezers. Misschien kiezen ze toch McCain. Dat zou dom zijn. Maar het kan. Daarom zegt DaPiet ook altijd : Overschat nooit een Amerikaan!

Geen opmerkingen: