zaterdag 2 augustus 2008

De OS: Met Albert Speer, Zonder Leni Riefenstahl

Met de Olympics in aantocht is het de hoogste tijd om eens iets meer te weten te komen over China. En hop, je zit al muurvast in de cijfers. China, het land van de statistieken! Verbijsterende statistieken. Over het aantal mensen zullen we het maar niet meer hebben. Maar: In 1978 exporteerde China in een jaar zoveel als het nu in 1 dag exporteert. Eh? Wow! De 20 snelst groeiende steden ter wereld? Allemaal Chinees. China's financiële reserves zijn 3 x zo groot als die van EU. Binnen een paar jaar is China de grootste markt voor luxe-producten.

Goed nieuws voor de Westerse industrie. Omdat ze houden van groot zijn de Amerikanen gefascineerd door China: "The possibilities! One billion souls so save, two billion armpits to deodorize!"(Fareed Zakaria). Ook andere megalofielen worden verleid door de ongekende mogelijkheden van het land. Zo is de grote weg naar het Olympisch Dorp aangelegd door niemand minder dan Albert Speer.

Ja, Albert Speer! Albert Speer Junior dan. Maar ja. Kan hij er wat aan doen dat hij Albert is genoemd? En dat hij de familietraditie volgde door architect te worden? En dat hij ja zei, toen de Chinezen hem vroegen Beijing te herbouwen, een project waar naar schatting 1,5 miljoen inwoners voor moeten wijken? Gevraagd naar de parallel met de plannen van zijn vader voor Berlijn zei Junior: "No, this is bigger. Much bigger." (En ik hoop dat hij dat deed met zo'n modderver Duits accent: 'Noo, zis is pigger. Muts pigger.")

De Olympische Spelen hebben hun Albert Speer. Een Leni Riefenstahl zal er niet komen. Vanwege het Chinese gedrag in de kwestie Darfur heeft Steven Spielberg bedankt voor de eer om de Spelen te filmen. Triomf van de Onwil.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Nog even een weetje: in China werd in 2007 ongeveer 127 miljard kilo rijst verorberd. En, in Peking (Beijing) rijden zo'n 3 miljoen auto's rond. Even ter vergelijking, in Nederland rijden zo'n 7 miljoen auto's rond. 't Is echt ongelooflijk.....

Anoniem zei

De laatst geplaatste reactie is van Gyros.

Pieter de Rijk zei

Ja, en wat dacht je van die houten stokjes die ze elke dag gebruiken voor het eten? Binnen 10 jaar zal China geheel ontbost zijn. En over 40 jaar is er nergens ter wereld meer een bos te vinden. Komt allemala door de Chinezen. Ze zijn best aardig, maar er zijn er gewoon teveel van.

Anoniem zei

Precies, stel je voor dat straks, net als in Nederland momenteel het geval is, de helft van de bevolking van China over een auto beschikt. Dan praten we over meer dan 500 miljoen auto's.....Op dit moment subsidieert de Chinese regering nog de benzine maar of dat dan nóg mogelijk is waag ik te betwijfelen. Gyros.

Pieter de Rijk zei

Ja. En wat betreft de naatse toekomst: "Between 2006 and 2012, China and India will build eight hundred new coal-fired power plants -with combined CO2 emissions five times the total savings of the Kyoto accords" ('The Post-American World', Fareed Zakaria, p.31).

Pieter de Rijk zei

"Of China's 560 million urban residents, only 1 % breathe air considered safe by European standards"('The Post-American world', Fareed Zakaria, p.98).