zaterdag 21 juni 2008

Oranjekoorts Bij Schrijvers Te Warmond

Ja, dat was nog eergisteren. Maar het is alweer gedaan met de euforie. Er is zelfs een andere boekenstapel voor in de plaats gekomen, eentje met Russische klassieken. Dat laat zien hoe NSB-erig de mens is, direct zijn huik naar de wind zetten en aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Toepasselijke titels wel: 'De Idioot', 'het Duel', 'Dode Zielen'. Zelfs onze treurnis heeft nieveu. (Overigens was P. helemaal niet treurig, het kon haar "geen bal schelen". Ze zei: waarom kunnen die mensen in Basel niet alsnog een leuke nacht hebben? Hoe naïef kan een mens zijn!).

DaPiet zelf lag wakker als een verliezende bondscoach, een nacht vol zinloze beelden, een trieste trailer van dieptepunten, herhaald en herhaald. Maar als veteraan van talloze vergeefse campagnes (teruggaand tot '74) en als Feyenoord-supporter, wist hij zich toch al snel weer op te richten. Wat hielp was dat de Italianen gisteren verloren van de Spanjaarden. Want ik was even bang voor een finale Duitsland-Italië. En dat Italië dan zou winnen. In zo'n wereld zou ik niet willen leven.

Het viel DaPiet op hoe grensoverschrijdend deze Europese Kampioenschappen zijn geworden. Wanneer Turkije mee is gaan doen weet ik eigenlijk niet, maar strikt genomen is het (nog) geen Europa. Net zoals Israël dat niet is (dat zich niet kwalificeerde). En Rusland ook niet. (Rotrussen!)

Maar het zal wel zoiets zijn als het Songfestival waar freaks, hoeren en andere travestieten aan mee mogen doen van de Oekraïne tot aan Binnen- en Buiten-Mongolië.Maar grensoverschrijdend is het kampioenschap nog in een andere zin. Zo is de beste Portugese verdediger een Congolees (Bosingwa); de meest waardevolle Spanjaard een Braziliaan (Senna); de snelste Duitser een Ghanees (Odongkor); de beste Zweed een Bosnier (Ibrahimovic); de meest scorende Zwitser een Turk (Yakin); de meest scorende Duitser een Pool (Podolski); de beste Pool een Braziliaan (Guerrero); de beste Oostenrijker een Turk (Korkmaz) -en de slechtste Turk een Engelsman (Kazim). Het moet toch niet veel gekker worden, zo meteen kunnen ze het WK wel afschaffen. En dat zou jammer zijn. Dus in ieder geval geen Brazilianen meer.

Maar wat lul ik. Het EK is afgelopen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En nu? Kaftpapier halen bij de Schoolcampus?

Pieter de Rijk zei

Haha! Nou, het leek eenvoudiger gewoon een andere stapel boeken neer te leggen. Russische Klassieken, m'n beste!