woensdag 7 april 2010

De Scholvinckstraat Met Een Umlaut


Dit is mijn straatje (mijn huis rechts): de Burgemeester Scholvinckstraat te Warmond. Met een Umlaut. Maar die kan ik nooit vinden. En meer mensen niet. Dit tot groot verdriet van de nabestaanden van Burgemeester Scholvinck tot Umlaut.

Tegenover mijn adres een oude school, thans galerie. Naast de galerie een pleintje met een terras en een dorpspomp. Daar staat ook het Oude Raadhuis, thans ook galerie. Het nieuwe raadhuis staat in Sassenheim. Tegenwoordig maakt Warmond met Sassenheim deel uit van de gemeente Teylingen. (Leve de achteruitgang.) Maar een historisch straatje, niet? Hier wilde ik altijd al wonen. Alleen wist ik het nog niet. Maar nu wel.

In dit straatje is op Hemelvaartsdag een boekenmarkt. Ik wilde een kraampje aanvragen maar dat was al niet meer mogelijk. Nou ja, dan zet ik mijn dozen met boeken in huis, mogen de kopers gewoon binnenkomen. Want ja, ik doe boeken weg. Voor 10 eurocent. Voor het eerst in mijn leven. Met pijn in het hart.

De dozen staan al klaar in mijn oude huis. 's Nachts hoor ik ze verontwaardigd mompelen. ("Het lef!" "Waarom mag die jodenjongen Babel wel blijven?") Een Alain Touraine. Een John Guenther. Wie is van hout? Het Amerika van Kennedy. Drie boeken van/over/door Ford Maddox Ford. En iets van Huizinga. (Maar ja, daar heb ik nu de Volledige Werken toch van.)

Allemaal met die eerlijke, heerlijke muffe geur van oude misbaar geworden boeken die net iets te lang in een kartonnen doos achter de schotten van een rommelzolder hebben gestaan. 13 mei. gewoon je neus volgen. "Tien boeken voor je euro, mensen, ja kom maar 'es kijken, mensen."

5 opmerkingen:

Mede-Warmonder zei

Alt-148 รถ

Chris zei

Hallo Pieter,

Ik was op zoek naar je contactgegevens. Helaas heb ik geen mails meer van voor 2007. In 2005 heb je voor ons een optreden gedaan tijdens een conferentie van de BRUG (als Drs. Jens Muller lid van de RvB van SAP, voor Oracle klanten) in Wernhout.
Ik weet niet of je je dat nog herinnert. In ieder geval zat je toen in de lappenmand. Je zat met je rug en met veel pijnstillers heb je toen het optreden gedaan.
In 2011 hebben we weer een conferentie en ik ben op zoek naar een spreker en tevens dagvoorzitter. Daarom zou ik graag even met je in contact treden.
Je kunt me bereiken via mail chris.coolen83@gmail.com.
Ik hoop snel van je te horen

Pieter de Rijk zei

Ha Chris, grappig dat we via de blog in contact komen. Maar inmiddels heb je ook al Speakers Academy gesproken, geloof ik. Keep in touch.

sbo zei

sbo
sbobet

Anoniem zei

The kind of the D&G sunglassescollection introduces three quite distinctive cool new shapes as well as great new colorways, ranging from classic black to “Woodgrain” to a unique true religion outletmonotone tortoise (”Black Tortoise”). As in the previous season each shape is named after a Nobel Prize winner in Literature:Abercrombie & Fitch The Bellow (Saul Bellow), The Llosa (Mario Vargas Llosa) and The Hemingway (Ernest Hemingway).Louis Vuitton Handbags